Er zijn drie vastgestelde actieve grondexploitaties.
Vastgestelde grondexploitaties:
Harmonieplein Maarssen
Het project Harmonieplein bestaat uit drie deelprojecten, waaronder de realisatie van een kindcentrum. Dit nieuwe kindcentrum dient als vervangende nieuwbouw voor Wereldkidz Bolenstein, de vervangende nieuwbouw voor Het Kompas, een buitenschoolse opvang, kinderopvang, gymzaal, schoolplein en parkeerplaatsen. Dit onderdeel is een afzonderlijk project binnen de gebiedsontwikkeling, waarvoor een separaat voorbereidingskrediet is aangevraagd.
De inrichting van de openbare ruimte wordt deels gefinancierd uit de meerjarenonderhoudsbudgetten. De budgetonderdelen riolering Bolensteinsestraat, fietsroute Maarssen en riolering Schippersgracht staan op de meerjarenplanning en –begroting en worden gebruikt voor dekking van een deel van de werkzaamheden binnen het project Harmonieplein.
De grondexploitatie Harmonieplein is in 2019 geactualiseerd. De kosten in de grondexploitatie bestaan uit de inbrengwaarde van de bibliotheek, de voorbereidingskosten en de inrichting van de openbare ruimte binnen het gehele plangebied en de kosten van Wabo-procedures (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht). De opbrengsten bestaan uit een bijdrage van de ontwikkelaar van het deel ter plaatse van ’t Zand, een budget voor het voorbereiden van en inrichten van de buitenruimte en procedures vanuit het project Schoolaccommodatie Bolenstein en de residuele grondwaarde van het plan Noordblok.
In 2019 zijn voor twee deelplannen (Kindcentrum en Zuidblok) de ruimtelijke procedures (bestemmingsplannen) opgestart. Voor het plan van het Kindcentrum is het bestemmingsplan eind 2020 onherroepelijk geworden. Voor het Zuidblok is het proces stopgezet in afwachting van de planontwikkeling. Voor het Noordblok volgt een apart besluitvormingstraject. In 2022 wordt de grondexploitatie opnieuw geactualiseerd.
Flambouw Nigtevecht
Op de locatie aan de Dorpsstraat 61 in Nigtevecht was tot 2015 de basisschool De Flambouw gevestigd. Met het vertrek van deze school naar de samenwoonschool elders in Nigtevecht is deze locatie vrijgekomen. Begin 2017 is de voormalige school gesloopt en is de locatie vrijgekomen voor herontwikkeling naar woningbouw. Het plangebied omvat circa 2.150 m2. In 2017 is het bestemmingsplan vastgesteld met als insteek dat op deze locatie vier vrijstaande koopwoningen gebouwd worden.
In 2017 is voor deze herontwikkeling een grondexploitatie vastgesteld. Eind 2018 is een start gemaakt met de verkoopprocedure en in 2019 zijn de gronden als vier vrije kavels in de markt gebracht. Alle vier de kavels zijn geleverd aan de kopers. De eerste twee woningen zijn reeds opgeleverd en worden bewoond. De derde woning is in aanbouw. Voor de laatste woning starten de werkzaamheden begin 2022. Zodra de laatste woning gereed is, wordt de Dorpsstraat ter hoogte van de woningen opnieuw ingericht.
Veenkluit te Tienhoven
Dit project betreft het herhuisvesten van dorpshuis De Veenkluit en de gymzaal naar het naastgelegen leegstaande onderwijsgebouw en het herinrichten van het openbaar gebied eromheen. De vrijgekomen locatie van het dorpshuis wordt herontwikkeld tot zeven woningen. Dit geeft inkomsten vanuit grondverkoop aan de grondexploitatie en moet voor de gehele herontwikkeling leiden tot een budgetneutraal resultaat.
Het huidige dorpshuis en de gymzaal zijn in eigendom van de Stichting Dorpshuis Tienhoven/Oud-Maarsseveen e.o. en moeten verworven worden. De stichting investeert dit bedrag weer in de nieuwbouw van voorheen OBS ’t Palet naar een nieuw dorpshuis. De overige kosten bestaan voornamelijk uit bouwkosten en plankosten. De opbrengsten bestaan vooral uit grondverkoop aan een ontwikkelaar en bijdragen vanuit Onderwijs en het dorpshuis zelf. Op 1 juli 2020 heeft uw raad ingestemd met een nieuwbouwvariant van het dorpshuis en de gymzaal. De planologische procedure om te komen tot een nieuw bestemmingsplan is in gang gezet.
In voorbereiding gebiedsontwikkellocaties:
Hieronder volgt een opsomming van de grondexploitaties die administratief zijn geopend. Hiervoor is nog geen bestemmingsplan vastgesteld voor de gewijzigde bestemming.
Kuyperstraat
Deze ontwikkellocatie ligt aan de Kuyperstraat in Maarssen. In het plangebied heeft de Kardinaal Alfrinkschool gestaan. Dit gebouw is eind 2016 gesloopt. Doordat de functie schoollocatie is komen te vervallen hebben wij plannen om deze locatie te ontwikkelen tot woningbouwlocatie met als uitgangspunt sociale huur.
Wij zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met woningcorporatie Portaal. Het plan gaat uit van een appartementencomplex van vier woonlagen met in totaal ca. 25 huurwoningen. In 2017 is het participatieve traject met de buurt gestart. Dit is nog steeds gaande. Vanuit de omgeving is bezwaar tegen onze uitgangspunten. Dit heeft geleid tot een in 2018 ingediend burgerinitiatief Atlantische Buurt waar de locatie Kuyperstraat deel van uitmaakt. In Q2 2019 heeft uw raad ingestemd met dit initiatief en besloten dat de herontwikkeling Kuyperstraat los van de visie voor de Atlantische Buurt voortgezet wordt. Om deze herontwikkeling in planologische zin mogelijk te maken zal een bestemmingsplanprocedure moeten worden doorlopen.
’t Kockenest Kockengen
De locatie van de voormalige basisschool ’t Kockenest ligt aan de Koningin Julianaweg en de Prinses Margrietweg in Kockengen. Doordat de schoolfunctie met het vertrek van de basisschool is komen te vervallen, komt deze locatie in aanmerking voor herontwikkeling tot woningbouwlocatie. Eind 2016 is het voormalige schoolgebouw gesloopt. Wij zijn in gesprek met de woningbouwvereniging over de planontwikkeling van een appartementencomplex in de sociale huursector op deze locatie. Bij voldoende capaciteit kan het project worden opgestart.
Zogwetering te Maarssen
In 2019 is gestart met het project Zogwetering. Een gebiedsontwikkeling op de locatie van het afvalscheidingsstation en de rioolwaterzuivering in Maarssen-dorp. Er is een administratieve grondexploitatie geopend om de kosten in beeld te brengen. In deze administratieve grondexploitatie is budget opgenomen om de plankosten in deze fase te financieren. In 2020 en 2021 zijn onderzoeken uitgevoerd naar de haalbaarheid en is gewerkt aan de participatie met omwonenden. De plankosten die gemaakt worden in 2022 zijn kosten voor het opstellen van een stedenbouwkundig plan en kosten voor juridische ondersteuning in het verwervingstraject. Het gaat hierbij om verwerving van het perceel van de RWZI waar de gemeente het voorkeursrecht op heeft gevestigd.
Overige ontwikkellocaties:
Hieronder volgt een opsomming van de overige ontwikkellocaties. Voor deze locaties is nog geen bestemmingsplan vastgesteld voor de gewijzigde bestemming.
Daalse Hoek Maarssen
De ontwikkeling Daalse Hoek bestaat uit grond en opstallen die inmiddels in eigendom zijn van de gemeente Stichtse Vecht. De gebouwen die op de Daalse Hoek staan zijn technisch en esthetisch verouderd. De ontwikkeling van Daalse Hoek betreft nieuwbouw voor KBS De Pionier, een nieuwe gymzaal, buitenschoolse opvang, kinderdagopvang en woningbouw in alle segmenten (sociaal, middenhuur, vrije sector). In 2019 is de grond van stichting Reinaerde overgedragen aan de gemeente. De sloop van het leegstaande schoolgebouw is in 2020 afgerond. Het college heeft in 2021 besloten over de omvang van de nieuwe school voor Zuilense Vecht en Daalse Hoek. Bij voldoende capaciteit en beschikbare middelen kan het project Daalse Hoek worden opgestart.
Zuilense Vecht
Voor Zuilense Vecht is ter verdere uitwerking van de Gebiedsvisie een gebiedsplan opgesteld. Uw raad heeft op 17 december 2019 ingestemd met de hoofdlijnen en leidende principes van dat gebiedsplan. Met de leidende principes als leidraad is het opstellen van een Stedenbouwkundig plan van eisen en een Inrichtingsplan van eisen ter hand genomen en heeft een doorrekening van de conceptplannen plaatsgevonden. Beide producten zijn in november 2020 voor inspraak vrijgegeven. Daarnaast zijn onderzoeken uitgevoerd voor en is een start gemaakt met het opstellen van een bestemmingsplan om de gebiedsontwikkeling mogelijk te maken. Op 6 juli 2021 heeft uw raad ingestemd met het Stedenbouwkundig plan van eisen voor de woonbuurt Zuilense Vecht en het Inrichtingsplan van eisen / functioneel ontwerp Zuilense Vecht voor de gezamenlijke ontwikkeling met de Gemeente Utrecht van het Sportief Park (het groene middengebied tussen Zuilen en OpBuuren).
Planetenbaan – Het kwadrant
De Planetenbaan en het Kwadrant zijn een losse verzameling van veelal leegstaande kantoor- en bedrijfspanden. De locatie is sinds 2015 zowel bij de gemeente als de provincie in beeld als transformatielocatie naar woningbouw. Een aantal kantoorpanden is of wordt al getransformeerd tot woningen en voor andere locaties zijn initiatieven voor sloop of nieuwbouw. In totaal is op de locatie ruimte voor ongeveer 1.500 tot 2.300 gestapelde woningen (appartementen). De locatie kent vijf verschillende initiatiefnemers. In 2019 is hiervoor een Stedenbouwkundig kader en randvoorwaardendocument opgesteld. Deze is op 3 juni 2020 bestuurlijk vastgesteld. Op basis daarvan gaan we heldere afspraken maken met de initiatiefnemers en andere partijen over de toekomstige ontwikkeling. Inmiddels is voor de Fujitsu-toren de omgevingsvergunning afgegeven en wordt in januari 2022 gestart met de realisatie van 260 studenteneenheden. Voor de nieuwbouw op ‘Het Kwadrant’ is een omgevingsvergunning in behandeling voor 499 appartementen vooruitlopend op de uitwerking van het bestemmingsplan en de mer-procedure. Het ontwerp bestemmingsplan wordt voor het zomerreces 2022 ter visie gelegd. Dit plus het vervolg heeft impact op het te voeren grondbeleid en het daarvoor door de gemeente benodigde budget voor planontwikkelingskosten. Voor de zomer 2022 wordt een faciliterende grondexploitatie ter bestuurlijke vaststelling aangeboden. Het tot dan toe gebruikt budget vanuit het ontwikkeldeel van de Algemene reserve grondexploitaties wordt dan daaruit gecompenseerd.
Afvalscheidingsstation te Breukelen
Het college van B&W heeft in 2020 de voorkeurslocatie voor het nieuwe Afvalscheidingsstation vastgelegd. Het programma van eisen voor de nieuwe locatie, waar ook de werfactiviteiten en Kansis Groen een plek krijgen, is in 2021 afgerond. Eveneens is in 2021 een compact Circulair Ambachtscentrum aan het plan toegevoegd en is in overleg met bedrijven op de Corridor een verkeerskundige uitwerking opgesteld. Vervolgens is een inrichtingsschets van de ontwikkellocatie uitgewerkt. Eind 2020 is een voorbereidingskrediet door het college van B&W toegekend voor deze ontwikkellocatie en in 2021 is daar een beperkt voorbereidingskrediet aan toegevoegd omdat het definitief vastleggen van de locatie en besluitvorming over de financiering na de verkiezingen zal plaatsvinden. Deze besluitvorming staat gepland voor behandeling in uw raad van mei/juni 2022.
Haagstede
Op 4 juli 2017 is het bestemmingsplan Haagstede door uw raad vastgesteld. Dat is na uitspraak door de Raad van State op 10 oktober 2018 onherroepelijk geworden. Het plan voorziet in de realisatie van 135 woningen met een afwijkingsmogelijkheid naar 155. In het plangebied worden verschillende infrastructurele aanpassingen gedaan. In de periode na 2018 is verder vormgegeven aan afspraken met de ontwikkelaar over de inrichting van het gebied (openbare ruimte). Bij de planuitwerking bleek dat de huidige toerit Maarssenbroeksslag vanaf de Floraweg in oostelijke richting verplaatst moest worden. Voor de huidige toerit is een voorstel gedaan om deze te onttrekken als verkeersverbinding. Bij de behandeling van het onttrekkingsvoorstel is gebleken dat hiervoor geen eensluidend politiek draagvlak is. In een motie heeft uw raad het college verzocht om een alternatieve oprit in beeld te brengen. In 2021 is gewerkt aan de uitvoering van de motie, de gesprekken met de provincie, de ontwikkelaar en de gemeente lopen nog. De resultaten daarvan verwachten we het eerste kwartaal 2022, waarna we het verdere planproces kunnen bepalen.
Sportpark Broekdijk-Oost
In 2018 is een plan ontwikkeld voor herinrichting van het sportpark Broekdijk in Breukelen, waarbij het huidige tennispark wordt verplaatst naar het derde veld van F.C. Breukelen. Op de vrijkomende locatie van het tennispark zouden circa dertig woningen worden gerealiseerd. Het Broeckland College is aan het einde van zijn levensduur en is aan vervanging toe. In 2021 is besloten dat de nieuwbouw van het Broeckland College niet gerealiseerd zal worden in het Sportpark maar op haar huidige locatie in Breukelen. Deze verenigingen van het sportpark werken ondertussen aan een integraal plan voor de herinrichting van het sportpark, de resultaten hiervan worden verwacht in de eerste helft van 2022.