Mijlpalen

  1. Aanpak, proces en richtinggevende uitgangspunten Kadernota 2024
  2. Vaststellen strategisch financieel beleid 2024-2026

Realisatie

O

Realisatie

Gemeenten worden geconfronteerd met inhoudelijk grote opgaven en financieel onzekere tijden. Het bestuur weegt ambities, beleidswensen en dekkingsmogelijkheden af. Dilemma’s zijn aan de bestuurlijke tafel besproken en in de Kadernota 2024 aan de raad voorgelegd. De Kadernota 2024 is op 4 juli 2023 in de raad behandeld. De keuzes zijn in de Begroting 2024 verder vertaald. De raad is, voorafgaand aan de begrotingsbehandeling, in het memo Begroting TIM SV 2024 geïnformeerd over de actualiteit van de begroting van TIM SV, in relatie tot de financiële positie van de gemeente. De Begroting 2024 is op 7 november 2023  unaniem door de raad vastgesteld. 

Vanuit het programma ‘Een begroting van Stichtse Vecht gericht op de toekomst’ werken we aan het formuleren van het strategisch financieel beleid. Om onze ambities en doelen te realiseren, moeten we nadenken over hoe we wendbaar en weerbaar blijven en om kunnen gaan met grote financiële onzekerheden. Hiervoor is het strategisch financieel beleid een belangrijke richtinggevend document. Doel van het strategisch financieel meerjarenbeleid is om de sturing te versterken, tijdig te kunnen anticiperen op ontwikkelingen en heldere keuzes te maken. Een solide financiële positie betekent niet alleen een structureel sluitende begroting (baten en lasten in evenwicht), maar ook voldoende incidenteel weerstandsvermogen. We denken na over interne kaderstelling voor meer kengetallen die relevant zijn voor een solide financiële positie en duiden wat een solide financiële positie volgens de gemeente is. Wendbaarheid en weerbaarheid zijn belangrijke aandachtspunten voor het uit te werken strategisch financieel beleid. Hierbij werken we ook onze kaderstelling uit, voor het aanhouden van structureel weerstandsvermogen. Dit is de methodiek waarmee we de gevoeligheid van onze begroting voor onzekerheden bepalen en de mate van risicoacceptatie en de gewenste omvang van de buffer die we willen aanhouden. In de Begroting 2024 is een impactanalyse van de gevoeligheid van de begroting voor structurele risico's opgenomen en is het structureel weerstandsvermogen aangevuld. Dit beschikbare structureel weerstandsvermogen is voldoende dekking voor de onderkant van de realistische bandbreedte van de kosten voor TIM SV in 2024. Dit blijkt uit het hiervoor genoemde memo. De Provincie Utrecht heeft deze methodiek geaccepteerd en repressief toezicht  vastgesteld voor 2024.

In 2024 werken we aan een raadsvoorstel over het strategisch financieel beleid, waarin kaderstelling wordt voorgesteld voor meer relevante kengetallen voor de financiële positie van Stichtse Vecht. Daarmee voeren we een solide financieel beleid en passen we niet willekeurig ieder jaar de methodiek en gewenste omvang van het structureel weerstandsvermogen aan.