Steeds vaker krijgen we te maken met inwoners met een opeenstapeling van persoonlijke problemen zoals psychische klachten of een verslaving. Inwoners zijn in deze gevallen vaak onvoldoende in staat om hun situatie zelf te veranderen. Wetgeving, financieringsstromen, regels en zorginnovaties zijn ingewikkeld. Voor kwetsbare mensen met gebrekkig coördinerend vermogen is het vaak moeilijk uit te vinden bij welk ‘loket’ ze moeten zijn voor de juiste hulp.

De gevolgen van de decentralisatie van zorgtaken en bijbehorende bezuinigingen maken dat zorgproblematiek verschuift naar veiligheidsproblematiek. De problemen kunnen zo groot worden dat deze mensen een gevaar voor zichzelf of hun omgeving vormen en overlast en veiligheidsproblemen veroorzaken. De complexiteit is er ook in gelegen dat deze inwoners zowel dader als slachtoffer kunnen zijn. Dat maakt dat het zowel om veiligheidsproblematiek als zorgproblematiek kan gaan. Daarbij komt dat deze kwetsbare inwoners met meervoudige problematiek hierdoor vaak te maken krijgen met een overheid die ingewikkeld en veelal gefragmenteerd georganiseerd is. Dit maakt een effectieve uitvoering voor professionals ingewikkeld. Met alle gevolgen van dien voor de leefbaarheid en veiligheid in de buurt.

In Stichtse Vecht zien wij een toename van meldingen bij politie over personen die verward gedrag vertonen. Dit betreft in veel gevallen cases waarbij passende zorg nodig is, maar de overlast of onveilige situatie leidend is in de aanpak. In 2025 herijken we de lokale persoonsgerichte aanpak om ervoor te zorgen dat voor alle partijen duidelijk is wie welke rol heeft om zorgbehoevende inwoners, die door hun gedrag overlast en onveilige situaties veroorzaken, van adequate hulp te voorzien.

Mijlpalen

  1. Herijking van de lokale persoonsgerichte aanpak voor inwoners, specifiek met meervoudige problematiek