Een gemeente waarin jongeren zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen en structurele jongerenoverlast nauwelijks voorkomt

Het is belangrijk dat jongeren in een veilige omgeving kunnen opgroeien. Het opzoeken van de grenzen van het toelaatbare kan onderdeel zijn van een gezonde ontwikkeling van jongeren. Dit kan echter door omwonenden ervaren worden als overlast. Of er sprake is van overlast, is deels ook een subjectief oordeel en hangt mede af van percepties, normen en waarden.
Tegelijkertijd gaan jongeren soms ook objectief beschouwd over de grenzen heen van het toelaatbare. Denk aan rommel op straat gooien, vernieling van publieke eigendommen of fietsen- of winkeldiefstal. Dit gebeurt veelal in groepsverband en door groepsdruk. Soms gaat dit van kwaad tot erger en maken jongeren zich schuldig aan intimidatie, bedreigingen of geweld- en drugsmisdrijven.
Jongeren lopen daarnaast het risico verstrikt te raken in de georganiseerde (drugs)criminaliteit. Eenmaal een voet in deze wereld gezet, maakt het heel moeilijk nog aan de criminaliteit te ontsnappen.
Met veruit het grootste gedeelte van de jongeren in Stichtse Vecht gaat het goed. Er zijn echter ook jongeren in Stichtse Vecht die volgens omwonenden voor overlast zorgen en jongeren die objectief grenzen overschrijden. Daarnaast zijn ook in Stichtse Vecht jongeren die verstrikt zijn geraakt of dreigen te raken in de georganiseerde (drugs)criminaliteit. In 2025 verlengen we de pilot voor een jongerenlocatie in Loenen aan de Vecht met een jaar, om bij te dragen aan een omgeving waar jongeren zich kunnen ontwikkelen en waardoor ervaren jongerenoverlast wordt beperkt.
Mijlpalen
- Het verlengen van de pilot voor een jongerenlocatie in Loenen aan de Vecht