Het veiligheidsgevoel van inwoners daalt de laatste jaren. Tegelijkertijd daalt ook het aantal woninginbraken, fietsendiefstallen, autokraken, straatroven en andere ‘traditionele’ vormen van criminaliteit. Er is echter een verschuiving merkbaar van deze traditionele vormen van criminaliteit naar meer ongrijpbare en niet altijd direct zichtbare vormen  van criminaliteit, zoals drugshandel, mensenhandel, maar ook digitale criminaliteit.

Dat betekent echter niet dat traditionele vormen van criminaliteit verdwijnen. Ondanks de opkomst van de meer ongrijpbare vormen van criminaliteit is het van belang om de aanpak van traditionele vormen van criminaliteit te continueren.

Meer dan voorheen wordt landelijke polarisatie, discriminatie, en een dalend vertrouwen in de overheid ervaren. Dit levert spanning in de samenleving op en zijn ontwikkelingen die onveiligheidsgevoelens versterken. Dit terwijl juist sociale cohesie in de buurt, goede kwaliteit van leven en thuisgevoel bijdragen aan het gevoel van veiligheid. Verbinding tussen inwoners, maar ook tussen inwoners en overheid is van essentieel belang. Daarbij zijn participerende inwoners niet meer weg te denken uit de samenleving. Veel inwoners voelen zich nauw betrokken bij hun straat, buurt of wijk en zetten zich graag in om een steentje bij te dragen.

Ook in Stichtse Vecht zien wij deze trends. Zo zien wij afgelopen jaren een dalend veiligheidsgevoel onder inwoners. Daartegenover zie wij ook in Stichtse Vecht een dalend aantal geregistreerde klassieke criminaliteitsdelicten en uiten inwoners soms extreme standpunten, online maar ook in de publieke ruimte. In 2025 benaderen we alle wijkcommissies, dorpsraden en buurtpreventiegroepen om hen actief te betrekken bij de lokale veiligheidsaanpak.

Mijlpalen

  1. We benaderen alle wijkcommissies of dorpsraden om hen actief te betrekken bij de lokale veiligheidsaanpak