De woonomgeving is gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering. Met voldoende water, minder stenen en het juiste groen, kunnen we water- en droogteoverlast beperken en hittestress tegengaan. Daarom gaan we voor klimaatadaptieve nieuwbouw en herstructurering. Alle nieuwbouw- en herstructureringprojecten worden klimaatbestendig ontworpen conform de prestatie-eisen uit de afspraken klimaatadaptief bouwen Utrecht die zijn vastgelegd in onze Leidraad Inrichting Openbare Ruimte (LIOR) en gemeentelijk rioleringsplan (GRP).

Om de omgeving aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering, hebben we  de hulp nodig van onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. We willen hun klimaatbewustzijn vergroten. We hebben daarbij een positieve boodschap: een groene woon- en werkomgeving vergroot de leefbaarheid en maakt onze gemeente mooier. In dat kader stimuleren we het ontstenen en vergroenen van particuliere terreinen. Zo doen we mee met het NK-Tegelwippen en laten we een tegeltaxi rondrijden die tegels ophaalt als er groen voor in de plaats komt. Ook geven we subsidie voor de aanleg van groene daken en het afkoppelen van de regenpijpen, zodat er minder schoon regenwater in de riolering stroomt en er minder kans is op wateroverlast.

Geplande werkzaamheden en onderhoudscycli van infrastructuur, riolering, groen en gebouwen benutten we zoveel mogelijk om een klimaatbestendige inrichting te realiseren. Zo leggen we bij rioolvervanging een gescheiden stelsel aan waarbij het schone regenwater niet meer naar de zuivering gaat, maar naar het oppervlaktewater. Ook op straatniveau (maaiveld) richten we de omgeving klimaatbestendig in door meer ruimte te maken voor het infiltreren van water in de bodem of het laten afstromen naar een groenstrook.

We stellen een verkenning klimaatadaptatie op waarin we analyseren wat we op dit moment doen,  de komende jaren gaan doen en of er eventueel nog meer moet gaan gebeuren. In deze verkenning betrekken we ook de waterschappen.

Mijlpalen

  1. Opstellen verkenning klimaatadaptatie (motie M. 5.4)
  2. Opstellen lokaal hitteplan, met focus op kwetsbare groepen