Opvang Oekraïners

De oorlog in Oekraïne duurt voort. De EU-regeling voor Tijdelijke Bescherming is verlengd tot 4 maart 2026. De opvang voor Oekraïners zetten we daarom ook in 2025 voort op dezelfde wijze als nu.
Doordat de oorlog voortduurt en Oekraïners onder de tijdelijke regeling vallen, kunnen zij hier geen langetermijn-bestaan opbouwen. Asielaanvragen van gevluchte Oekraïners worden niet behandeld, omdat zij in principe na de oorlog weer terug gaan naar Oekraïne. Deze onzekerheid over hoe de toekomst eruit gaat zien, wáár dat zal zijn en wanneer daar wel zekerheid over komt, zorgt voor machteloosheid en verdriet. Na een aantal signalen starten we voor alle Oekraïners in het najaar van 2024 met thema-avonden die ingaan op deze problematiek. Dit zetten we naar verwachting door in 2025.
Er zitten naar schatting nog ongeveer 110 Oekraïners in particuliere opvang. Wanneer deze niet meer particulier opgevangen kunnen worden is het aannemelijk dat zij zich melden bij de gemeente, die verantwoordelijk is voor het opvangen van Oekraïners.
De regels voor wonen en werken vanuit de gemeentelijke opvang zijn aangescherpt. Sinds 1 juli 2024 is het verplicht een eigen bijdrage te innen van volwassen Oekraïners in de gemeentelijke opvang, die inkomen uit werk hebben. Daarnaast is vanuit het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid de dringende oproep aan gemeenten om Oekraïners te begeleiden naar passend en duurzaam werk, in plaats van een tijdelijke baan die niet bij het opleidingsniveau of eigen expertise past. Belangrijke succesfactor hierbij is kennis van de Nederlandse taal.
Mijlpalen
- Het realiseren van meer opvanglocaties voor Oekraïners (lichte groei gemeentelijke opvangplekken)
- Het proces om werkende Oekraïners, waar nodig, naar passend en duurzaam werk te begeleiden (inclusief versterken kennis Nederlandse taal) is ingericht
- Het organiseren van thema-avonden en daaruit voortvloeiende activiteiten samen met MOmenz en andere experts