In Stichtse Vecht willen we een klimaatbestendige leefomgeving, een duurzame energievoorziening, en nemen we onze verantwoordelijkheid als het gaat om de klimaatverandering. Ook groeit de urgentie van verduurzaming, het onderwerp maakt een steeds sterker onderdeel uit van het maatschappelijk debat. We geven daarom lokaal invulling aan het klimaatbeleid. Dit vraagt om het maken van scherpe keuzes in wat we wel en wat we niet doen. Dit doen wij in het door de raad vastgestelde Uitvoeringsprogramma ‘Op weg naar Nieuwe Energie’ 2023-2026. In dit programma staan de activiteiten waar we ons de komende vier jaar op richten als het gaat om de energietransitie in Stichtse Vecht. 

De onderwerpen betreffen opwek, besparen en verduurzamen, aardgasvrij en eigen organisatie.

In het kader van de RES hebben we afgesproken dat we als regio 1,8 TWh (Terawattuur) opwekken. Voor Stichtse Vecht betekent dit 0,1 TWh in 2030 en 0,2 TWh in 2040. Dit wekken we enerzijds op met grootschalig zon-op-dak en anderzijds door de ontwikkeling van zonnevelden. Hierbij houden we de landelijke zonneladder aan, waarbij de gewenste volgorde is om eerst te kijken naar lege daken, onbenutte bebouwde locaties en infrastructurele werken.

Het besparen van energie is de belangrijkste stap naar ‘nieuwe energie’. Met name in de gebouwde omgeving is het effect van energiebesparing groot. Alle energie die wij weten te besparen hoeft immers niet opgewekt te worden. Denk aan het aanpassen van gedrag, isoleren en de aanschaf van energiezuinige apparaten. De gemeente helpt bij het nemen van duurzame stappen in en rond de woning.

De komende dertig jaar wordt aardgas vervangen door meer duurzame bronnen van warmte. De in 2021 vastgestelde gemeentelijke warmtevisie is inmiddels uitgewerkt in een uitvoeringsagenda Warmte 2024-2026 (vastgesteld in 2024). Intussen treffen we voorbereidingen voor de wijkuitvoeringsplannen (WUP's). Hierin maken we de overgang naar het aardgasvrij maken van wijken in samenspraak met bewoners en gebouweigenaren concreet. 

De focus ligt naast de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed op het duurzaam inkopen. Daarnaast hebben we een traject gestart om meer inzicht te krijgen in ons energieverbruik (via de Milieubarometer / energiemanagementsysteem) en in monitoring voor de toekomst. Hiervoor zijn verschillende stimuleringsacties nodig om onze uitstoot te verkleinen. Voor de verduurzaming van het vastgoed heeft Stichtse Vecht eind 2021 het ‘Uitvoeringsplan verduurzaming gemeentelijk vastgoed’ vastgesteld. 

Mijlpalen

  1. Het beoordelen en vergunnen van 0,05 TWh zon op veld, op basis van de strategie die in 2024 is vastgesteld
  2. Afronden van de strategie laaghangend fruit (o.a. LED-verlichting, bewegingssensoren, zonnepanelen) voor kleinverbruikers en verbruikers die meer dan 50.000 kWh of 25.000m3 per jaar verbruiken
  3. Het verduurzamen van 300 woningen met een lage WOZ-waarde en / of bewoners die de energiearmoede toeslag hebben aangevraagd of er recht op hebben, op basis van het Meerjarig Collectief Ontzorgingsprogramma (MCO) van het samenwerkingsverband van Utrechtse gemeenten en de Provincie Utrecht: Energie Diensten Centrum