Voorkomen en bestrijden van georganiseerde ondermijnende criminaliteit in Stichtse Vecht

Bij georganiseerde ondermijnende criminaliteit (kortweg: ondermijning) is sprake van verwevenheid tussen de onderwereld en bovenwereld, waarbij legale structuren worden gebruikt voor illegale activiteiten. Ondermijning is niet altijd zichtbaar, maar heeft wel voelbare en merkbare gevolgen voor de inwoners en ondernemers in onze gemeente. Ondermijning is een probleem omdat het de veiligheid, leefbaarheid, economie, het rechtsgevoel en het gezag van de overheid ernstig aantast. Ondermijning komt in veel verschillende vormen voor. Denk hierbij aan drugshandel, mensenhandel, (zorg)fraude, corruptie, oneerlijke concurrentie en afpersing.
Criminelen vormen gezamenlijk een omvangrijk netwerk dat sterk verbonden is en snel reageert op interventies door de overheid. Daardoor kunnen zij invloed uitoefenen op maatschappelijke sectoren en ongewenste sociale druk uitoefenen op de samenleving. Vooral in kwetsbare wijken rekruteren zij jongeren die de verlokkingen van het grote geld niet kunnen weerstaan of zij dwingen hen via afpersing mee te werken. Het blijkt in de praktijk vrijwel onmogelijk om, als je er eenmaal in zit, weer uit een crimineel netwerk te komen.
De afgelopen jaren hebben we een aanpak ontwikkeld die we kunnen voortzetten en uitbouwen. We hebben landelijke steun voor een stevigere aanpak van ondermijning. We hebben mede dankzij de samenwerking met veiligheidspartners, waaronder politie, Openbaar Ministerie en Regionaal Informatie en Expertise Centrum Midden Nederland (RIEC MN), een steeds betere informatiepositie.
Ook in Stichtse Vecht zien we de genoemde vormen van ondermijning, zoals productie en handel in drugs, witwassen van crimineel vermogen, fraude, bedreiging, intimidatie en (grof) geweld. De Wet Bibob (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) biedt het college en de burgemeester de mogelijkheid om te onderzoeken of er gevaar bestaat dat een vergunning, subsidie, overheidsopdracht of vastgoedtransactie zal worden gebruikt voor criminele activiteiten. De Wet Bibob is voor de gemeente daarmee een belangrijk instrument om ondermijning tegen te gaan. Om die reden heeft het college in 2024 de Bibob-beleidsregel geactualiseerd en geïmplementeerd. In 2025 gaan we aan de slag met Bibob-onderzoeken op alle beleidsterreinen uit de geactualiseerde Bibob-beleidsregel.
Mijlpalen
- We voeren Bibob-onderzoeken uit, onder andere op de nieuwe beleidsterreinen uit de geactualiseerde Bibob-beleidsregel, om criminele inmenging te voorkomen