Vastgestelde grondexploitaties
Harmonieplein Maarssen
Voor de gebiedsontwikkeling Harmonieplein is een stedenbouwkundig plan vastgesteld. Dit gaat uit van realisatie van een aantrekkelijk dorpsplein voor Maarssen-dorp met levendige functies. Daaromheen worden drie deelplannen ontwikkeld. Deelplan Zuid betreft woningbouw en is eigendom van een ontwikkelaar. Deelplan Kindcentrum zorgt voor huisvesting van twee scholen, een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en BSO. Deelplan Noord is in eigendom van de gemeente en bestaat uit woningbouw op de verdieping en horeca en maatschappelijke voorzieningen in de plint. In het plan wordt gezocht naar een goede oplossing voor verkeersafwikkeling en voldoende parkeerplaatsen. Binnen de voorliggende grondexploitatie van de gebiedsontwikkeling Harmonieplein zijn de voorbereidingskosten, de inbrengwaarde van de bibliotheek en de inrichting van de openbare ruimte binnen het plangebied gedekt met opbrengsten uit de woningen en appartementen in ontwikkeling.
Voor de gebiedsontwikkeling worden drie afzonderlijke bestemmingsplannen gemaakt. Twee van de drie plannen zijn in 2020 gestart. Deze twee bestemmingsplannen hebben we opgesteld in samenspraak met de klankbordgroep. Het bestemmingsplan Kindcentrum is in 2021 vastgesteld en onherroepelijk geworden. Het Kindcentrum wordt halverwege mei 2023 opgeleverd. Daarna volgt de tijdelijke inrichting van het omliggende openbaar gebied. Het kinderdagverblijf gaat gelijk na oplevering open en de scholen pas na de zomervakantie. Het bestemmingsplan Zuidblok heeft, vanwege gebrek aan een haalbare plan door de ontwikkelaar, vertraging opgelopen. We verwachten dit, bij een aantoonbaar haalbare plan, in het vierde kwartaal voor besluitvorming aan de raad aan te bieden. De kans bestaat dat het plan Zuidblok opnieuw ter inzage wordt gelegd vanwege de lange termijn tussen ter inzagelegging en vaststelling plan. Vervolgens is het de bedoeling om het Noordblok aan te besteden. Hieruit moet een ontwikkelaar volgen die een plan maakt voor het Noordblok. Daarnaast doorlopen we het participatietraject voor een ontwerp van de openbare ruimte.
Veenkluit te Tienhoven
Dit project gaat over het herhuisvesten van dorpshuis De Veenkluit, het verplaatsen van de gymzaal naar het naastgelegen leegstaande onderwijsgebouw en het herinrichten van het openbaar gebied eromheen. De vrijgekomen locatie van het dorpshuis wordt herontwikkeld tot zeven woningen. Dit geeft inkomsten vanuit grondverkoop aan de grondexploitatie en moet voor de gehele herontwikkeling leiden tot een budgetneutraal resultaat.
Het bestemmingsplan is reeds vastgesteld en een omgevingsvergunning voor de nieuwbouw is afgegeven. Nadat ook de plannen voor het openbaar gebied zijn afgerond is ook hier een omgevingsvergunning voor afgegeven. Op 7 februari 2023 heeft uw raad ingestemd met het beschikbaar stellen van een extra investering voor deze ontwikkeling. Door stijgende bouwprijzen was het eerdere investering ontoereikend geworden. De aanbesteding voor de bouw wordt opgestart.
Haarrijnweg 5 te Maarssen
In overleg met omwonenden willen we op deze locatie een woningbouwproject ontwikkelen. Op 2 november 2021 heeft de gemeenteraad het stedenbouwkundig plan en de ontwikkelstrategie vastgesteld. Ook is een grondexploitatie geopend. Samen met de betrokken partijen en omwonenden is een beeldkwaliteitsplan voor de woningen uitgewerkt en zijn de nodige onderzoeken uitgevoerd voor het wijzigen van het bestemmingsplan. Bij het ontwikkelen van woningen aan de Haarrijnweg 5 gaan we uit van de realisatie van 17 woningen van diverse categorieën die overeenkomen met de Woonvisie.
De bestaande woning, inclusief perceel, is door de gemeente aangekocht. De woning zal worden gesloopt, zodat het gehele terrein bouwrijp gemaakt kan worden. De onderzoeken en het maken van het bestek voor het bouwrijp maken zijn gestart. Na het vaststellen van het bestemmingsplan kan de aanbesteding voor het bouwrijp maken van het gehele terrein in gang worden gestart.
Afvalscheidingsstation te Breukelen
In het tweede kwartaal van 2022 heeft de gemeenteraad de nieuwe locatie voor het afvalscheidingsstation vastgesteld en krediet vrijgemaakt. Dit betekent dat een grondexploitatie is geopend waarmee het eerder verstrekte voorbereidingskrediet is verrekend. In 2022 is de wijziging van de bestemmingsplanprocedure in gang gezet. De grond waar het afvalscheidingsstation met nevenfuncties wordt gerealiseerd en het perceel waar de nieuwe infrastructuur komt te liggen worden voorbelast. De huidige Corridor wordt op een aantal punten aangepast in het kader van een betere sociale- en verkeerskundige veiligheid. De voorbereidingen voor deze werkzaamheden zijn in 2022 gestart.
De milieustraat, gemeentewerf, Kansis Groen en Circulair Ambachtscentrum worden allen uitgewerkt in een ontwerp en een bestek. Zowel het ontwerpproces als de bestemmingsplanprocedure duurt ongeveer een jaar. Tegelijkertijd start de voorbelasting van de percelen. Eind 2023 kan naar verwachting gestart worden met de bouw, waarna oplevering in het laatste kwartaal van 2024 staat gepland.
Grondexploitaties administratief geopend
Hieronder volgt een opsomming van de grondexploitaties die administratief zijn geopend. Hiervoor is nog geen bestemmingsplan vastgesteld voor de gewijzigde bestemming.
Fetha 3, 14 en 16 te Vreeland
Het gezondheidscentrum van de STAG, het dorpshuis in Vreeland en de gymzaal aan de Fetha 3, 14 en 16 zijn sterk verouderd en niet duurzaam. De gemeente wil deze gebouwen graag onderbrengen in een nieuw multifunctioneel centrum. Ook is er ruimte om vijf woningen aan de woningvoorraad toe te voegen op de plek waar het huidige STAG gebouw staat. De gemeente onderzoekt, samen met omwonenden, de mogelijkheden voor nieuwbouw op deze locatie. De gemeenteraad heeft in juni 2022 het conceptontwerp vastgesteld. Daarnaast is een extra voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld om het conceptontwerp verder uit te werken tot een definitief ontwerp. In juli 2022 is de grondexploitatie voor deze planontwikkeling door de gemeenteraad akkoord bevonden.
Zodra het definitieve ontwerp en de grondexploitatie gereed zijn worden deze opnieuw aan de gemeenteraad voorgelegd.
Kuyperstraat te Maarssen
In het plangebied aan de Kuyperstraat in Maarssen stond de Kardinaal Alfrinkschool. Doordat de functie schoollocatie is komen te vervallen, hebben we plannen om deze locatie te ontwikkelen tot woningbouwlocatie voor sociale huur. Voor de Kuyperstraat wordt, op basis van een eerder door uw raad genomen realisatiebesluit, met Portaal verder gewerkt aan de planontwikkeling. Die wordt planologisch verankerd in een bestemmingsplan waarvan de procedure wordt doorlopen. De start van de bestemmingsplanprocedure is uitgesteld door het Didamarrest. Het college heeft in het laatste kwartaal van 2022 een besluit over het arrest genomen. Voor het bredere plangebied ‘Atlantische buurt’ is met inzet van externe expertise en met subsidie van de provincie Utrecht gewerkt aan een concretisering van de door uw raad vastgestelde gebiedsvisie. Dit ter vaststelling, waarna gestart kan worden met de planologische procedure.
’t Kockenest Kockengen
De voormalige basisschool ’t Kockenest ligt aan de Koningin Julianaweg en de Prinses Margrietweg in Kockengen. Doordat de schoolfunctie met het vertrek van de basisschool is vervallen, komt deze locatie in aanmerking voor herontwikkeling tot woningbouwlocatie. Eind 2016 is het voormalige schoolgebouw gesloopt. Woningstichting Vecht en Omstreken heeft op deze locatie plannen voor een appartementencomplex in de sociale huursector. De woningstichting betrekt op dit moment de omgeving (participatie). Vervolgens wordt in overleg met de gemeente gekeken wanneer de RO procedure gestart kan worden.
Zogwetering te Maarssen
Eind januari 2019 heeft de raad, op grond van de Wet voorkeursrecht gemeente (Wvg), een voorkeursrecht opgelegd op de percelen van de rioolwaterzuivering en een perceel van een particulier aan de Machinekade in Maarssen. In 2019 is een participatietraject met bewoners gestart om te komen tot een nota van uitgangspunten. Eind 2021 heeft de gemeenteraad de structuurvisie vastgesteld. Hiermee is het gemeentelijk voorkeursrecht op de percelen van de rioolwaterzuivering van rechtswege met driejaar verlengd. De gemeente is in gesprek met Waternet over aankoop van de rioolwaterzuivering. Tevens is met het vaststellen van de structuurvisie het voorkeursrecht op het perceel aan de Machinekade komen te vervallen, aangezien dit gebied niet gebruikt wordt voor woningbouwontwikkeling. In het voorjaar 2022 heeft het college het stedenbouwkundig programma van eisen vastgesteld. Het participatie traject heeft geleid tot een voorkeursmodel van een stedenbouwkundige hoofdopzet. Op basis van deze stedenbouwkundige hoofdopzet worden de verwachte opbrengsten en kosten in beeld gebracht en verwerkt in een grondexploitatie Zogwetering te Maarssen.
Overige ontwikkellocaties
Hieronder volgt een opsomming van de overige ontwikkellocaties. Voor deze locaties is nog geen bestemmingsplan vastgesteld voor de gewijzigde bestemming.
Daalse Hoek Maarssen
De Daalse Hoek bestaat uit grond en opstallen die in eigendom zijn van onze gemeente. Deze gebouwen zijn technisch en esthetisch verouderd. In 2019 hebben we grond en opstallen van stichting Reinaerde aangekocht, waarna één van de verouderde schoolgebouwen is gesloopt. Ook KBS De Pionier en de gymzaal zijn onderdeel van het plangebied.
In 2018 is een stedenbouwkundig plan in bestuurlijke procedure gebracht. Er bleek onvoldoende draagvlak te zijn voor dit plan, voornamelijk vanwege bezwaren van omwonenden over de geluidsimpact van de nieuw te bouwen school. Begin 2022 is besloten een tweede locatie voor De Pionier op te nemen in het stedenbouwkundige plan van Zuilense Vecht. Dit betekent dat de nieuw te bouwen school op Daalse Hoek kleiner wordt. Bij voldoende capaciteit wordt een nieuw stedenbouwkundig plan voor de Daalse Hoek opgezet, waarin ook middenhuur een plaats krijgt. Het project heeft geheel 2022 stilgelegen vanwege het ontbreken van personeel.
Zuilense Vecht
Voor Zuilense Vecht is ter verdere uitwerking van de Gebiedsvisie een gebiedsplan opgesteld. Uw raad heeft op 17 december 2019 ingestemd met de hoofdlijnen en leidende principes van dat gebiedsplan. Met de leidende principes als leidraad, is een Stedenbouwkundig plan van eisen en een Inrichtingsplan van opgesteld en heeft een doorrekening van de conceptplannen plaatsgevonden. Beide producten zijn in november 2020 voor inspraak vrijgegeven. Daarnaast zijn onderzoeken uitgevoerd en is een start gemaakt met het opstellen van een bestemmingsplan om de gebiedsontwikkeling mogelijk te maken. Op 6 juli 2021 heeft uw raad ingestemd met het Stedenbouwkundig plan van eisen (SPVE) voor de woonbuurt Zuilense Vecht en het Inrichtingsplan van eisen / functioneel ontwerp (IPVE?FO) Zuilense Vecht voor de gezamenlijke ontwikkeling met de Gemeente Utrecht van het Sportief Park (het groene middengebied tussen Zuilen en OpBuuren).
In 2022 is het SPVE verder uitgewerkt naar een Stedenbouwwkundig plan en is in samenwerking met Utrecht het IPVE/FO verder uitgewerkt in een voorlopig ontwerp. Ter voorbereiding op het ter visie leggen van het bestemmingsplan zijn de noodzakelijke onderzoeken verricht, is de plankaart gereed gemaakt en zijn de noodzakelijke stukken geredigeerd. Op 5 juli heeft uw raad het warmteplan Sportpark Zuilense Vecht vastgesteld. In 2022 zijn ook samenwerkingsovereenkomsten met voetbalverenigingen VV Maarssen en DWSM en de tennisvereniging Luck Raeck afgesloten.
Planetenbaan – Het kwadrant
Op 3 juni 2020 heeft uw raad het stedenbouwkundig kader en randvoorwaarden Planetenbaan en Het Kwadrant vastgesteld. Vervolgens is op 27 september 2022 een ‘stand van zaken document’ d.d. 16 augustus 2022 vastgesteld en een notitie over het gebiedsfonds d.d. 16 augustus 2022. Dit kader, deze randvoorwaarden, het ‘stand van zaken document’ en bijbehorende notitie bieden de basis voor verdere uitwerking van een nieuw op te stellen bestemmingsplan en PlanMER (milieu-effectrapportage). Hiervoor volgen we de gebruikelijke procedures van de Wet op de ruimtelijke ordening en de Wet milieubeheer.
De gemeente heeft zelf geen grondeigendom in het plangebied, met uitzondering van de openbare ruimte tussen de deelgebieden. Met initiatiefnemers zijn gesprekken gaande over de stedenbouwkundige invulling, het programma, de juridische contracten en het bijdragen aan het gebiedsfonds voor de integrale ontwikkeling van Planetenbaan en Het Kwadrant.
Naar verwachting wordt het ontwerp bestemmingsplan voor 1 juli 2023 voorgelegd. Daarnaast bieden we het bestemmingsplan en PlanMER in Q4 2023 voor vaststelling aan uw raad aan.
Haagstede
In maart 2022 is een aanvullende clausule gesloten tussen gemeente Stichtse Vecht en de projectontwikkelaar van Haagstede, Haagstede CV. Hiermee zijn de projectkaders opnieuw met de ontwikkelaar overeengekomen. Het projectgebied is verdeeld in fase A (139 woningen) en B (16 woningen). In het vervolg van 2022 is de voorbereiding uitgewerkt en in 2023 wordt gestart met de realisatie van fase A van dit woningbouwproject. De eerste woningen en het bijbehorende openbaargebied worden naar verwachting in 2024 opgeleverd. De realisatie van fase B is afhankelijk van het aan de openbaarheid onttrekken van de Maarssenbroekseslag. Hiermee realiseert de gemeente haar grondopbrengsten voor dit gebied. Echter is de realisatie van fase B van veel factoren afhankelijk en kan niet gezegd worden of en wanneer deze gerealiseerd wordt.
Nieuwbouw Broeckland College
Eind 2022 is door het college van B&W het benodigde uitvoeringsbudget voor de realisatie van de nieuwbouw van het Broeckland College beschikbaar gesteld.
De sloop van het huidige gebouw wordt verwacht in Q1 2023. De verwachting is dat er vanaf Q2 2023 gestart wordt met de bouw van de nieuwe school, deze periode zal doorlopen t/m Q3 2024. Vanaf Q1 2023 krijgen de leerlingen les op tijdelijke huisvestinglocaties; handbalveld 2 van HV Nijenrodes in Breukelen en op het huidige schoolplein.