Belangrijkste ontwikkelingen in 2022

Nieuwe samenwerkingspartner
In 2022 vindt een aantal belangrijke ontwikkelingen plaats: allereerst start de nieuwe partner voor Jeugdhulp, Wmo-begeleiding en wijkteamfunctie: Timon-Incluzio. Zij levert zorg en ondersteuning in de wijk, dichtbij de inwoners en doet vooral wat nodig is.
Dit draagt bij aan de bovengenoemde doelstellingen en de gewenste ‘beweging naar voren’: het eerder en zoveel mogelijk preventief en ‘zo normaal mogelijk’ bieden van zorg en ondersteuning. Hiermee voorkomen we dat problemen verergeren of dat onnodig beroep wordt gedaan op zwaardere (en dus) duurdere zorg. Door zoveel mogelijk beschikkingsarm te werken, verminderen de administratieve lasten.
Uitvoeringsagenda Integraal Beleidskader Sociaal Domein
In 2021 werd, als gevolg van herprioritering, de ontwikkeling van een uitvoeringsagenda Sociaal domein voor het integraal beleidskader uitgesteld. In 2022 stellen wij deze uitvoeringsagenda alsnog op. In deze agenda presenteren we wat we doen en welke activiteiten we verder ontwikkelen om eerdergenoemde doelstellingen te realiseren.
Wet inburgering 2021
Met de inwerkingtreding van de Wet inburgering 2021 geven we uitvoering aan een nieuwe gemeentelijk taak. Wij worden verantwoordelijk voor het regelen van inburgering en alles wat komt kijken bij participeren en beter en sneller integreren.
Doorontwikkeling Kansis
Samen met Kansis werken we aan een toekomstbestendig Sociaal Ontwikkelbedrijf. Naast de bestaande diensten voor de huidige Wsw-populatie, staan begeleiding aan en ondersteuning van onze inwoners die vallen onder de Participatiewet centraal.
Regionale samenwerking
Tenslotte blijven we investeren in bovenregionale en regionale samenwerking. Dit doen we op onderdelen als ernstige enkelvoudige dyslexie, maatschappelijk opvang en beschermd wonen, zeer specialistische Jeugdhulp, jeugdbescherming en –reclassering, werkgelegenheid en arbeidsmarkt.
Realisatie
Nieuwe samenwerkingspartner
In 2022 heeft TIM SV uitvoering gegeven aan de wijkteams, jeugdhulp en Wmo-begeleiding. TIM heeft een nieuwe organisatie neergezet die zorg en ondersteuning aan inwoners biedt met wijkteams, specialistische teams en met onderaannemers. Hiermee is zorgcontinuïteit geboden aan inwoners.
In de uitvoering zien we een eerste beweging van de voorspelde transformatie. We zien een lichte afname van zorg bij onderaannemers. Daarnaast is een verschuiving naar de voorkant zichtbaar, waarbij ondersteuning van inwoners wordt geleverd vanuit de wijkteams en specialistische teams van TIM SV. Er wordt actief samengewerkt met partijen in het voorveld, zoals de partijen van de vitale coalitie.
Tegelijkertijd had TIM dit jaar te maken met een fors hogere volume- en prijsontwikkeling dan in voorgaande jaren. De volume groei was zo hoog dat TIM dit niet meer binnen het budget van 12,6 miljoen kon opvangen. We hebben samen met Stichting Timon aan BDO de opdracht gegeven onderzoek te doen naar de oorzaken. De raad is in september geïnformeerd over het proces en de onderzoeksopdracht is toegestuurd. Contractueel is in de risicoverdeling tussen Timon en gemeente vastgelegd wat marktrisico en wat ondernemersrisico is. BDO heeft gekwalificeerd hoe de kosten verdeeld moeten worden. Voor het marktrisico zijn wij als gemeente verantwoordelijk. Daarom hebben we eind december - en vervolgens op 31 januari 2023 - voor 2022 een voorlopige toekenning gedaan van aanvullende bijdrages aan Timon. Op basis van de jaarrekening van Timon over 2022, volgt de definitieve verrekening.
Uitvoeringsagenda Integraal Beleidskader Sociaal Domein
Het college heeft begin juli de Uitwerking Integraal Beleidskader Sociaal Domein (IBK) vastgesteld. In deze uitwerking geven we aan wat we doen om de ambitie en uitgangspunten uit het IBK te realiseren. Met de uitwerking leggen we accenten voor de komende jaren. De activiteiten zijn beschreven op het sturingsniveau van de raad. Hiermee leggen we een basis voor de uitwerking van indicatoren in het sociaal domein en sluiten we aan op het programma ‘Een toekomstgericht begroting’ uit het coalitieakkoord. De uitwerking van het IBK is aan de raad gepresenteerd in de informatieve commissie van 20 september 2022.
Wet inburgering 2021
Binnen de op 1 januari 2021 in werking getreden Wet inburgering 2021 (Wi2021) vormen gemeenten de spil. Het doel van deze nieuwe regierol is om inburgeringsplichtigen (zowel asiel- als gezinsmigranten) zo snel mogelijk te laten meedoen in de Nederlandse samenleving.
Gemeenten zijn in het nieuwe inburgeringsstelsel verantwoordelijk voor de begeleiding en ondersteuning van inwoners gedurende hun inburgering. Voor de Wi2021 zijn we veelvuldig met ketenpartners in overleg om correct uitvoering te geven aan deze wet.
Naast instroom uit de nieuwe wet hadden we ook te maken met instroom vanuit de Wet inburgering 2013 (Wi2013).
In 2022 is een forse inhaalslag gemaakt met betrekking tot de huisvesting van statushouders. Van de statushouders die in de totale taakstelling moesten worden geplaatst, zijn in 2022 130 van de 145 plaatsen gerealiseerd.
Energietoeslag
In 2022 is vanwege de gestegen energieprijzen aan circa 1.950 huishoudens met een laag inkomen een energietoeslag verstrekt van € 1.300.
Oekraïne
Aan 262 ontheemde huishoudens uit Oekraïne is maatschappelijke opvang en begeleiding geboden door zowel de gemeente als maatschappelijke partners en vrijwilligers. Het gaat onder andere om (een combinatie van ) leefgeld, leerlingenvervoer, onderwijs en huisvesting.
Doorontwikkeling Kansis
Met Kansis heeft de gemeente sinds 2019 in de basis een goed werkende Wet sociale werkvoorziening (Wsw)-infrastructuur. Om Kansis door te laten groeien naar een toekomstbestendig ontwikkelbedrijf, zijn in 2022 de volgende stappen en besluiten genomen:
- Het besluit om vanaf 1 januari 2023 de dienstverleningsovereenkomst over de uitvoering van de materiele werkgeverstaken Wsw te beleggen bij Kansis.
- Het vaststellen van een aanwijzingsbesluit Wsw. Met dit aanwijzingsbesluit wordt de 'Stichting beschut werk Kansis' als rechtspersoon ten behoeve van de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening aangewezen.
- Het vaststellen van een Dienstverleningsovereenkomst (DVO) tussen gemeente Stichtse Vecht en stichting Kansis.
- Het vaststellen van een Sociaal Convenant.
- Het benoemen van een nieuwe directeur Kansis.
- Het inkopen van oriëntatie trajecten en werkervaringsplaatsen bij Kansis.
Regionale samenwerking
Jeugd
In 2022 is onderzoek uitgevoerd naar de meerwaarde van bovenregionale samenwerking om jeugdhulp in het speciaal onderwijs eenvoudiger te organiseren. Bovenregionale samenwerking blijkt zinvol. Daarom is een vervolgtraject gestart voor collectieve financiering op twee pilotscholen voor de duur van twee schooljaren (sept. 2023 – aug. 2025). Het gaat om speciaal onderwijs (Raphaelschool) en het (voortgezet) speciaal onderwijs (VSO Heuvelrug). Ook is een bovenregionaal onderzoek gestart op het MBO om de bestaande samenwerking met jeugdhulp te onderzoeken. Dit onderzoek wordt in Q2 2023 opgeleverd.
Voor een nadere toelichting over de regionale samenwerking rondom ernstige enkelvoudige dyslexie, zeer specialistische Jeugdhulp, jeugdbescherming en reclassering, verwijzen we naar het onderdeel Jeugd in de verantwoording van de beleidsbegroting 2022.
Decentralisatie Maatschappelijke Opvang/Beschermd Wonen (MOBW)
Voor een nadere toelichting ten aanzien van Decentralisatie Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen (MOBW) wordt verwezen naar het onderdeel Wmo in de verantwoording van de beleidsbegroting 2022.