Een kwalitatief goed en dekkend aanbod van Peuterwerk en Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) heeft prioriteit. Daarmee versterken we de onderwijskansen voor de jeugd in overeenstemming met het onderwijskansenbeleid. Ook verhogen we de kwaliteit van het educatieve aanbod voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar. We geven uitvoering aan de samenwerkingsagenda ‘Passend onderwijs 2021-2024’. Verder geven we uitvoering aan de integrale meerjarige aanpak ‘Nationaal Programma Onderwijs (NPO)’. Dit plan is ter aanvulling op de schoolprogramma’s vanuit het primair en voortgezet onderwijs. Met de invulling van het NPO sturen we als gemeente op een integrale en meerjarige aanpak. Deze aanpak sluit aan bij de bredere lokale herstelagenda. We stellen ons op als partner, ondersteuner en verbinder. Dit draagt bij aan het inlopen van achterstanden die zijn ontstaan door de coronamaatregelen.

Realisatie

We werkten aan het verhogen van de educatieve kwaliteit, door de pedagogisch medewerkers twee trainingen aan te bieden: ‘Diversiteit en samenwerking met ouders in de voorscholen’ en ‘Knap lastig’. 
Het Nationaal Programma Onderwijs loopt. Meer dan de helft (56.27%) van de NPO middelen is door de scholen aangevraagd ten behoeve van schooljaar 2022/2023. Het meest gekozen aanbod zijn weerbaarheidstrainingen, kunst -en cultuurprogramma’s en sport- en spelvoorzieningen. Er was een mooie verdeling van het keuzebudget tussen de pijlers: Zorg op of via school (36,8%), Talentontwikkeling (39,3%) en Taalondersteuning (23.9%). Lokale aanbieders zijn volop betrokken. 
Naast het keuzebudget voor scholen is de praktijkondersteuner huisartsen uitgebreid. Ook zijn de uren van de jongerencoach in het voortgezet onderwijs uitgebreid en is er pedagogische ondersteuning in het primair onderwijs ingezet.
Voor de samenwerkingsagenda ‘Passend onderwijs 2021-2024’ lag de nadruk op het betrekken van het onderwijs bij de inkoop van zorg, extra aandacht voor de regierol en onderlinge communicatie en het onderzoeken van de samenhang met andere ontwikkelingen, zoals onderwijszorgarrangementen in het voortgezet onderwijs en het project zorg in het speciaal onderwijs. 
Voor jongeren uit groep 7 en 8 is in samenwerking met scholen en het bedrijfsleven een Techniekdag georganiseerd. Circa 780 jongeren hebben in drie interactieve workshops ervaren hoe het is om is om te werken in de techniek