Wij werken met de regiogemeenten in U10-verband samen aan de grote maatschappelijke opgaven woningbouw, energietransitie, economische ontwikkeling, mobiliteit en het behoud en ontwikkeling van groen en landschap. Wij doen dit door:

  • Het actief onder de aandacht brengen van de plannen en belangen van Stichtse Vecht bij regiogemeenten, provincie en samenwerkingsverbanden zoals UNed (samenwerking Rijk, gemeenten en provincie, om de groei in de regio in goede banen te leiden.
  • Het uitwerken van de kansrijke onderzoeksvragen voor Stichtse Vecht die zijn beschreven in het IRP U16 (Integraal ruimtelijk perspectief). Voorbeelden zijn de ontwikkeling van knooppunt Breukelen en de ontwikkeling van groen en landschap.
  • In Groen groeit mee (samenwerkingsprogramma met provincie en regiogemeenten), denken we actief mee en bundelen we de krachten om te kunnen voldoen aan de toenemende behoefte aan groene recreatieruimte en natuur in een snelgroeiende regio.  De bedoeling is dat we het ‘groene kapitaal’, dat bijdraagt aan een goed vestigingsklimaat in de regio, niet aantasten maar juist laten meegroeien.
  • Het uitvoeren van de Regionale Energiestrategie U16 (RES), nadat deze in Q4 2021 bestuurlijk door alle raden is vastgesteld.
  • Een bijdrage leveren aan de regionale programmering voor werklocaties (bedrijventerreinen, kantoren en detailhandel) in relatie tot het Ruimtelijk Economisch Programma en de provinciale Omgevingsvisie en het ontwikkelen van een visie op de A2, in verband met uitbreiding van de Corridor Noord en de infrastructurele ontsluiting.
  • Regionaal afstemmen van onderwijs en arbeidsmarkt.
  • In samenwerking met de Health Hub Utrecht dragen we bij aan een gezonde start en leefstijl (o.a. veilig en gezond opgroeien, bevorderen sport en bewegen en voorlichting over gezonde voeding, roken, alcohol, drugs en medicatie).
  • Een bijdrage leveren aan de regionale woningbouwstrategie.

Realisatie

Het Integraal Ruimtelijk Perspectief is vastgesteld. In dat perspectief staan belangrijke uitgangspunten en kansen voor de gemeente Stichtse Vecht voor de grote maatschappelijke opgaven: woningbouw, energietransitie, economische ontwikkeling, mobiliteit en het behoud en ontwikkeling van groen en landschap. Voorbeelden zijn: de aandacht voor kleine kernen, het laten meegroeien van het 'groene kapitaal' in een snelgroeiende regio met toenemende behoefte aan groene recreatieruimte en natuur en knooppunt Breukelen. We zitten nu in de fase van programmering, financiering en realisatie van het perspectief en met een maximale doorlooptijd tot 2040. Het jaar 2022 is gebruikt als kwartiermakerjaar voor het inrichten van de organisatie en besturing. Met het integraal ruimtelijk perspectief weten we waar we gezamenlijk voor staan, wat we te bieden hebben en wat we willen bereiken. Dit vormt een solide basis voor onze gezamenlijke strategie. Het is primair aan ieder van de colleges om, al dan niet in samenwerking, te investeren in en werk te maken van de ruimtelijke ontwikkeling zoals deze in het gezamenlijk perspectief is geschetst. In de wens tot integrale sturing wordt voortdurend gezocht naar de balans tussen enerzijds alles zorgvuldig met elkaar verbinden (integraal) en anderzijds het behouden van slagkracht. We hebben via de regionale samenwerking een succesvolle lobby gevoerd voor extra middelen.

Intussen staan we niet stil. Het afgelopen jaar zijn er stappen gezet met het uitwerken van de kansrijke onderzoeksvragen voor Stichtse Vecht die zijn beschreven in het Integraal ruimtelijk perspectief, zoals het onderzoeken van de mogelijke ontwikkeling van knooppunt Breukelen en de ontwikkeling van groen en landschap. Ook is er gewerkt aan de RES.