Omschrijving

We hebben de afgelopen jaren veel geoefend met verschillende (digitale en niet-digitale) participatievormen en tools. Deze hebben wij ingezet bij projecten en trajecten waarbij participatie een rol speelt. Dit blijven we in 2022 doen, binnen de kaders van de nog vast te stellen Participatieleidraad.

Tegelijkertijd verbreden wij de scope van dit onderwerp. Het gaat er namelijk niet alleen om hoe wij als gemeente zelf belanghebbenden betrekken bij een participatieproces. Vooral van belang is hoe wij met onze inwoners en andere partners gezamenlijk werken aan de grote maatschappelijke vraagstukken en initiatieven vanuit de samenleving op een goede manier kunnen ondersteunen. Dit sluit aan op de filosofie van de nieuwe Omgevingswet. Samen met onze inwoners en uw raad verkennen wij in 2022 wat hiervoor nodig is en hoe participatie, naast wat we al doen, verder vorm en inhoud kan krijgen.

Stand van zaken

Wij hebben vertrouwen in de kracht van onze samenleving en willen inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties betrekken bij beleid en uitvoering. Door vooraf aan te geven welke ruimte er is om mee te denken en mee te doen creëren we duidelijkheid. Dit zijn kaders die zijn opgenomen in de Participatieleidraad. Daarin staat beschreven welke stappen voorafgaand en tijdens een project gezet moeten worden voor het doorlopen van een zorgvuldig participatieproces. 
Het inbedden van deze werkwijze in de ambtelijke organisatie, heeft in het coalitieakkoord onze aandacht. Na de zomer wordt er gewerkt aan een startnotitie-format (participatiestrategie) om de leidraad toe te passen. Daarin staat per project of traject hoe het participatieproces vorm krijgt. 
Ten slotte is er ook een Participatietoolbox. Deze toolbox bevat een overzicht van verschillende middelen die offline en offline ingezet worden in bestaande en nieuwe participatietrajecten.